Det hör till charmen att resa att man bunkrar upp med förväntningar och drömmar. Nu ska den vanliga vardagslunken ersättas av något annorlunda och ge nya stimulanser och stegrande upplevelser. Resebeviset och passet är nån slags garanti för förnyelse och rekreation.

Efter den här helt annorlunda sommaren (2018) fanns det hos oss en känsla av att vi kanske redan fått nog av sol och värme. Men att få smidigt få resa från Frösön och upptäcka Bulgarien och Nessebar, den medeltida stadskärnan utmed Svarta havets badkust, var ändå lockande och varken det väderapparna STIM eller KLART spådde framstod som lovande. Dessutom hade vi ju förstås beställt resan i mars, när snön massvis vräkte ner över Jämtland.

STOR FOLKFEST – som en välkomstceremoni
Redan första kvällen hamnade vi i en folkfest som överträffade det mesta.
Massor av folk invaderade gamla Nessebar. Bron var avstängd för bilar och bussar, för att folket gick man ur huse i nån slags nationell yra. Ändå var det svårt att komma fram och omöjligt att få en rättvis bild av den gamla stan. En bra bit efter solnedgången strömmade nya besökare till och särskilt förvånades vi hur trångt det blev av alla som rusade dit med barnvagnar och hela skaran av ungar, när vi såg hur cirkusen egentligen höll till åt andra hållet – bort mot Sunny Beach. Framför strategiska byggnader hade storbildsskärmar monterats upp och nånstans ur ruinerna dök ett gäng skådespelare upp, för att påminna om ett avgörande drama i den lokala historien. När jag senare på kvällen sov som allra bäst, vaknade Ingegerd och trodde nästan att det rådde krigstillstånd. Det smattrade och himlen lystes upp av något märkligt ljussken och ett högljutt larmande. Det var ett efterlängtat fyrverkeri och mäktigt fyrverkeri som gick mig helt oberört förbi.


ALLT INKLUDERAT

Med åren har vi mer och mer uppskattat modellen att åka med all inclusive och få allt serverat smidigt och smart utan att man behöver tänka på priser och valuta. För oss är det skönt att slippa leta matställen, barer och affärer. Det gör det enkelt och vilsamt. Särskilt när bufféerna och utbudet varierar sig och erbjuder oändligt mycket mer än magen klarar av. På hotellet hade man också inkluderat nyckeln till rummet – genom en programmerad tagg – i det band som sattes på handleden för att markera denna fria tillgång till allt. Här fanns verkligen allt i ett: plånbok, nyckelknippa och öppna dörrar till en skön semester. Till solsängar vid poolen och vätskekontroller vid baren inte minst.

Att få tid för varandra, koppla av med goda böcker och korsord, få unna sig vila efter att ha grillats av solen och badat i Svarta havet – det innehåller mycket av det bästa. Vi fick allt det i Nessebar.


TIDIGT UPPE
Ingegerd mötte modigt morgonen med sina vandringsstavar. Hon hann att mata Run Keeper med detaljdata om hur långt och länge hon gått. Det gör att vi i vinter kan minnas och följa hennes promenader runt gamla stan och utmed stranden till den på dagen sprängfyllda badplatsen.

GAMMAL MILJÖ för DAGENS MÖTESPLATS
Stan var full av kyrkor och gatstenarna hade nötts av flera seklers flanörer. Idag gick flertalet mest för att hitta till shoppingaffärer och matställen. Men atmosfären var ändå en fläkt av det förgångna.