Att baka är framsynt

Hej mina allra bästa bröder!

Jag minns med stor glädje och
tacksamhet de båda skånebesöken hos oss i september. Ni båda husbilsburna och genuina vänner från ungdomsåren – Agne och Jan med era härliga fruar – gav oss bevis för djupt
rotad vänskap och något mycket djupare och personligare än nostalgi och
evenemang. Ni påminde om trygghet och värme och den fantastiska kombinationen
av allvar och glädje. Av avspänd samvaro och samtal om djup samhörighet. Att vi
dessutom fick anledning att uppleva Jämtland som ett riktigt vackert och
representativt landskap gjorde inte saken sämre. Varmt tack och välkomna
tillbaka! Att det här inte bara är vackra ord kommer ni nog att märka när vi
”ringer på” hos er under kommande skånebesök. Eller hör av varann på sociala
medier, i mejl eller på annat sätt.

Mitt matbröd
Ni fick i vårt lilla gästgiveri smaka det bröd som i det här huset har blivit just en återkommande vana – på gränsen till succé. Det hör inte till vanligheterna i varje fall när det gäller mina köksinsatser. Som en viss utmaning och som ett tecken på en matnyttig pakt mejlade jag iväg receptet.

I går kom bildbeviset på att operation övertalning lönat sig. Jan har dokumenterat med mobilkameran och skriver idag på bloggen http://blogg.janroth.se/ att baka bröd är framsynt. Det är bara att instämma. Han har dessutom redigerat receptet på ett mycket elgant sätt:

RECEPTET
Limporna är mycket lättbakade och har ett gediget innehåll.

Ingredienser för 4 limpor:

100 g jäst, 1 liter vatten

5 fikon

3 msk olja
½ dl sirap
1 msk salt
1 msk brödkryddor (Anis, fänkål eller kummin. Eller den färdigblandade brödkryddan)

ca 1,3 kg rågsikt

50 g havrekli

150 g rågkross

100 g solroskärnor

Gör så här:

1. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll det över den smulade jästen i en bunke. Lägg i 5 fikon, som är finfördelade.

2. Tillsätt olja, sirap, salt, kryddor, rågsikt och övriga kross etc till en fast deg som arbetas väl i bunken. (eller köksmaskin)

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 4 delar och forma till avlånga limpor. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Låpt papperet gå upp mellan limporna, så jäser de inte ihop.

4. Sätt in plåten i kall ugn på mittfalsen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 50 min.

5. Låt kallna på galler under bakduk.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *