Jag föddes 22 juli mitt under andra världskriget.

Vad vet jag egentligen? Andra har berättat och själv har jag använt mina sinnen, för att lägga samman erfarenheter och få en samlad bild av verkligheten.

Från åren då vi inte reflekterat med språklig tydlighet är vi helt i händerna på vad andra uppfattat hos oss av tillfredsställelse och otålighet att inte bli förstådda och omedelbart få den assistans vi behöver i vår hjälplöshet och gryende utveckling.

För nån vecka sedan hittade jag en bok om mitt första år. Boken beskriver väl det jag redan förstått att mor haft mycket omkring sig med en förstfödd på en relativt nytillträdd bondgård där jordbrukaren själv låg i beredskap någonstans i Sverige och ibland svarade för tryggheten långt uppe i Norrbotten, och att hon därför fått rätt sparsamt med tid över för att sammanfatta sina intryck i bokform.

Men jag är tacksam för de små notiserna som hon hann teckna ner. De gör mej väl inte till geni men visar kanske att jag varit ett barn som många andra. Trevande, emotionell, med framgångar och bakslag och med föräldrar som trots tidigt försök att fostra med aga ( se 24 febr) velat mej otroligt väl.

Den 25 jan – gjorde Thorsten sitt första försök att sitta upp. Var mycket angelägen att göra små försök, men än slank det hit och än slank det dit. Höll han bara mot eller far i handen gick det riktigt bra.

Den 30 jan – Thorsten åt sitt första kex – mycket förtjust.

Den 24 febr – Fick för första gången smäll på fingrarna. Tycktes förstå att han varit olydig. Grät bittert men gick fort över. Kändes i modershjärtat!

9 mars (mors födelsedag) – Stod med hjälp i hagen, mycket förtjust över att själv kunna stå.

17 mars – Reste sig själv i hagen, mycket förtjust i att själv kunna stå.

21 mars – Mor var i stan och köpte en gunghäst till Thorsten.

20 mars – Den första tanden har kommit. Hurra!

Gunghästen är hans stora förtjusning. med den kan han också fördriva tiden bra, vilket är till stor hjälåp för mej. I hagen kan han inte vara långa stunder i taget nu, för han bara reser sig upp och står. Är rädd att han inte själv kan sätta sig när han blivit trött.

31 mars – En riktig olycksdag. Föll ur gungan två gånger. Blev så illa berörd att han kräkte upp allt vad han hade i magen. Sen körde far till Torp och köpte en sele till honom.

7 april – Thorsten har fått sin andra tand.

7 juni – Thorsten fick feber på kvällen. Dagen efter hade han en otäck halsfluss. Doktor Thonning var här och gav honom Sulfatiazol-tabletter. Tog sådana i 4 dar men han tålde väl inte så många tabletter för på 5:te dan fick han nässelutslag.

19 juni Idag fick Thorsten sin första framtand. Han var så förtjust att han glömde rent av att sova. Lade ut honom i trädgården ½11 men sov inte förran ½2.